Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1447

Binnengluren in het voormalige winkelpand op de Rodenrijselaan

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met WoonGold. 

Het is moeilijk niet ongegeneerd naar binnen te gluren als je langs de grote raampartij van het huis van Maaike en Pim aan de Rodenrijselaan loopt. De meeste mensen geven hun ogen dan ook goed de kost. Maaike en Pim hebben er gelukkig geen last van: ‘Het is juist gezellig, zo zwaai je nog eens naar buurtbewoners.’ Dit voorjaar komt er waarschijnlijk wel een bankje voor het raam te staan, ‘anders staan ze voor je gevoel écht in de woonkamer.’ Dat bankje ontwerpt Maaike (interieurarchitect en oprichter van Studio Sluijter) zelf en kunnen ze dus maar beter goed vastzetten!

Blij-wonen-MaaikePim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam_collage_entree

De raampartij van het voormalige winkelpand staat garant voor veel daglicht én bekijks.

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1367

Van donker winkelpand naar licht woonhuis

In september 2015 nam het stel, samen met dochter Pien, intrek in de benedenwoning. Er ging een flinke verbouwing aan vooraf. “De ramen aan de voorzijde en de voordeur zijn nog authentiek. Het zag er echt niet uit toen we het bezichtigden: een oud, donker winkelpand met lage plafonds.” Gelukkig had WoonGold al plannen het te gaan verbouwen tot woonhuis. Dat is namelijk een belangrijk onderdeel van wat zij doen: het karakter van een oud gebouw combineren met de luxe van een nieuwbouwwoning. Maaike: “Het was een ideale constructie voor ons. We tekenden een koopcontract, inclusief de verbouwing.” Maaike zou geen ontwerper zijn als ze niet actief betrokken wilde zijn bij het ontwerp. Toen ze aangaf zelf de tekeningen te willen maken, keek men eerst wat verbaasd. Maar ze was vastbesloten. “Ik heb alles zelf ontworpen, inclusief de vide en de kastenwand. WoonGold heeft vervolgens alles gemaakt en geregeld. De verbouwing duurde van april tot augustus, dat hadden we zelf nooit zo snel kunnen doen.”

Tijdens de verbouwing woonden we bij mijn ouders. Ons huis in Blijdorp werd namelijk binnen twee weken verkocht!

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1376Geen gebrek aan bergruimte dankzij de door Maaike ontworpen kastenwand.

Vanaf de keuken brengt een trap je naar de vide, waar Maaike een kleine maar fijne werkplek heeft. “Dat is één van mijn favoriete plekjes in het huis!” Daarachter liggen twee van de drie slaapkamers die het huis heeft.

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1317

De achterwand van het bed in de ‘master bedroom’ maakte Maaike – uiteraard – zelf.

Buurthuis liefde

Maaike groeide op in Overschie en is Rotterdammer in hart en nieren. Pim komt oorspronkelijk uit Friesland, maar is inmiddels behoorlijk ‘verrotterdamst’. Dat kan ook bijna niet anders, gezien zijn functie als coördinator in de Rotterdamse haven. Ze kwamen elkaar tegen tijdens hun vrijwilligerswerk in een buurthuis in Overschie, waar Maaike en Pim overigens nog steeds actief zijn. Mooi meegenomen: als het buurthuis niet in gebruik is, mag ze het als werkplaats gebruiken voor haar projecten voor Studio Sluijter. “Het enige nadeel is dat we alles weer op moeten ruimen als we klaar zijn. Een eigen studio zou daarom uiteindelijk wel fijn zijn.”

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1419
Maaike vroeg Pim ten huwelijk op het festival Into The Great Wide Open, op Vlieland. “Aangezien we best dronken waren, zeiden we tegen elkaar: ‘Als we het morgen nog weten, is het echt!’ Een jaar later zijn we daar getrouwd.”

Zusjes en zakenpartners

Studio Sluijter zag in 2011 het levenslicht, toen nog met alleen Maaike aan het roer. “Ik studeerde af in 2009, middenin de crisis. Het lukte maar niet om aan de bak te komen, dus begon ik voor mezelf.” Als meubelontwerper en interieurarchitect kreeg Maaike wat klussen, maar de echte klapper kwam niet. Dat was niet altijd makkelijk, en Maaike kwam zichzelf vaak tegen. Gelukkig ziet ze er ook de positieve kant van in. “Ik ontmoette een hoop mensen en heb veel geleerd.” Vier jaar duurde het voordat eindelijk – Maaike hoopte er al langer op – zus Eveliene zich bij haar voegde. “Sinds ik samen met Eef ben, heeft Studio Sluijter een vlucht genomen. We hebben aan een half woord genoeg en ieder onze eigen kwaliteiten. Het werkt heel goed. De laatste acht maanden heb ik meer gedaan dan in de vier jaar ervoor. Pim merkte dat laatst ook op, toen hij zei: ‘Dit is al de zoveelste klant die terugkomt.'”

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-collage2

De zusjes Sluijter zijn letterlijk en figuurlijk – Eveliene woont een stukje verderop – erg close. “Eef hielp flink mee met de styling van het huis.” Het tafeltje met uitneembare onderzetters is van eigen makelij.

Geen bel, maar dat hindert niet

Een woonkeuken is wat Maaike en Pim écht wilden. “Het is fijn dat we vanuit de keuken contact hebben met de woonkamer. Sowieso kun je overal in het huis communiceren met elkaar.” Het stel heeft geen bel, maar dat hindert niet. “We horen het toch wel als er iemand op het raam klopt.” Bovendien zien ze de bezoekers vaak al aankomen. Een huis met zoveel glas en open ruimtes geeft veel licht en ruimte, maar heeft het ook nadelen? Maaike: “Als ik overdag ga douchen vergeet ik nog wel eens dat de gordijnen open zijn. Dan moet ik snel een sprintje trekken naar de slaapkamer. ’s Avonds gaan de gordijnen dicht en trekken we ons terug naar de woonkamer, beneden.”

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1469.jpg

Alleen het grote ‘winkelraam’ heeft nog de originele enkele beglazing. Toch blijft het dankzij de vloerverwarming lekker warm in de keuken.

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1409

Ook de lager gelegen woonkamer baadt in het licht, door de openslaande deuren naar de tuin.

Links: De knusse stadstuin, die vooral ’s ochtends volop zon vangt. Rechts: Tussen de voordeur en kast Leun (Studio Sluijter) hangt een bijzonder item: een oude labelhouder. De houder komt uit de drogisterij die rond 1910 in het pand gevestigd was. Maaikes moeder ontdekte dit door fanatiek speurwerk.

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1361

Kusjes door het raam

Pim en Maaike hebben genoeg aanspraak in het Liskwartier, en ook Pien hoeft zich niet te vervelen in deze kinderrijke buurt. “Hier in de straat wonen al een stuk of tien kinderen die jonger zijn dan drie. Boven ons woont een jongetje van ongeveer dezelfde leeftijd als Pien. Ze geven elkaar regelmatig kusjes door het raam.” Fijne buurtbewoners dus, en winkels om de hoek. Mist er ook nog iets? “Het enige dat ik nog mis, zijn speeltuintjes. Die zijn er bijna niet.”

Er is niet meer over van het donkere winkelpand waar Maaike en Pim ooit binnenkeken. Met Maaike’s ontwerptalent en WoonGolds expertise werd het een jaloersmakend woonhuis. Ze zijn nog steeds dolgelukkig met het resultaat. “Mocht ik het opnieuw doen, dan had ik niets anders gedaan.”

Blij-wonen-Maaike&Pim-Roderijselaan-liskwartier-Rotterdam-1337