Blijwonen-Bart-Harddraverstraat-3895

Het Cabriohuis, pronkstuk van de Provenierswijk

In het kader van de Rotterdam Architectuurprijs 2015 kijken we deze maand binnen bij in totaal vijf genomineerden van de shortlist.

Het is in de zomer van 2015 precies een jaar geleden dat Bart en Nadine (oprichters HUNK-design) samen met dochter Twila intrek namen in hun ‘nieuwe oude’ woning. Hoewel ze al jaren in dit pand woonden, leven ze pas één jaar in dit geheel verbouwde huis. “We wilden graag in deze buurt blijven”. Nu ze weer terug zijn op hun vertrouwde plek, gaat regelmatig het dak eraf. Letterlijk.

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3898 (1)

In 2010 kochten Bart en Nadine het huis wat ze al jaren huurden. Het was een slechte tijd voor de huizenmarkt, maar een goede tijd voor het creatieve stel. Ze kochten het voor een habbekrats. “Het huis was in een slechte conditie, er moest veel aan gebeuren.” Toen ze het huis huurden wilden ze de tijd en het geld er niet aan besteden, nu wel. “We huurden eerst één verdieping. Toen de twee verdiepingen erboven vrijkwamen zijn we naar de bovenste woning in dit pand verhuisd. De onderbuurman (begane grond) kwam met het idee te kopen: hij de eerste twee verdiepingen, wij de derde en vierde.”

We wilden een tuin én in de stad blijven

“We twijfelden. We wilden graag een tuin voor onze dochter, maar óók graag in de stad blijven en het liefst in deze buurt.” Ze kregen precies wat ze wensten, maar de oplossing lag niet voor de hand.

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3839 (1)

Cabriohuis

“Eerst dachten we aan een dakterras: tóch een buiten. Maar hoe vaak zaten we daar dan, zo’n vier weken per jaar?” Bart en Nadine zouden zichzelf niet zijn als ze niet opzoek gingen naar een buitengewone oplossing voor hun vraagstuk. Die oplossing – het aangepaste dak – werd de trots van het huis. De woning werd omgedoopt tot ‘cabriohuis’ en was al snel het pronkstuk van de Provenierswijk. Niet voor niets werd het huis genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs 2015!

Zoals bij de auto schuif je met één druk op de knop het dak uit of in. Hoe dat eruitziet zie je hieronder:

Geen gras of grond, maar wel veel (mobiele) potten met grote planten en kruidentuinjes.

Niemand wil hier weg

Vooral voor de buurt en straat namen ze de moeite van de verbouwing. “De ligging maakt het een perfecte buurt, je bent zo in het centrum. De sfeer is goed, de panden uit begin negentiende eeuw zijn prachtig en mensen kennen elkaar hier in de straat.” Samen met buurtbewoners vierden ze bijvoorbeeld Koningsdag. Nadine: “Niemand wil hier weg, daarom staat er zo weinig te koop. Mensen verhuizen hier niet snel.” Volgens het stel is de wijk een goede mix van jong en oud, verschillende culturen, gezinnen en singles. “Je hebt hier koopwoningen, huurwoningen en sociale huur in één wijk, daardoor is de buurt erg divers.”

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3878 (1)

In ieder geval niet terug naar Zoetermeer!

Voor de verbouwing keken ze even naar andere koophuizen. Eén ding wisten ze daarbij zeker: ze gingen niet terug naar Zoetermeer, waar ze allebei vandaan komen. Rotterdam, daar zou hun huis staan. Hier leerden ze elkaar 23 jaar geleden kennen, op een feestje. Zij studeerde aan de academie in Den Haag, hij woonde in Rotterdam en studeerde Bouwkunde aan de TU in Delft. Al snel daarna startten ze samen een bureau. “Samenwerken bevalt goed, we zijn een goed team.”

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3826 (1)

Veel spullen in huis hebben een verhaal. Bart en Nadine gooien niet snel weg en kopen weinig nieuws. “Die gekleurde lampen maakte ik ooit voor een expositie.”

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3832 (1)

Nadine: “Dit antieke kastje is van mijn moeder geweest, al ons glaswerk staat erin.”

Anderhalf jaar kamperen

Het krijgen van een vergunning duurde ongeveer negen maanden, gelukkig hadden ze geen haast. Tussen de anderhalf en twee jaar trokken ze uit voor de verbouwing. “We woonden in die tijd in ons kantoorpand, hier vlakbij. Hier konden we niet wonen, het dak was eraf en er was geen keuken of badkamer. We kampeerden er anderhalf jaar, maar dat was het waard. Deze buitenruimte is voor ons én het huis van meerwaarde.”  

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3847 (1)

Bart: “We zochten lang naar de juiste vloer: een vloer die geschikt is voor binnen en buiten én mooi om te zien. Het werd er een van steigerhout.” Met schuifdeuren sluiten ze de daktuin af van het leefgedeelte, dat is met name op erg koude of stormachtige dagen prettiger.

Eerst vergunning, dan verbouwing

De aanvraag voor de ‘cabrioconstructie’ – een tot dan toe nog onbekende toepassing – werd goedgekeurd. De uitvoering ervan was soms spannend, vooral op het moment dat het dak er écht af was en ze niet meer terug konden. Toch hadden ze nooit twijfels. “Het zien van de verandering en vooruitgang gaf ons een enorme kick.” 

We mogen weer!

Er was tijdens de verbouwing geen harde deadline, maar uit zelfbescherming prikten ze een datum. Nadine: “We hadden een stok achter de deur nodig.” Na die datum moesten ze het werk neerleggen voor in ieder geval één jaar. Ze waren streng voor zichzelf en hielden zich braaf aan de zelfgestelde deadline. Nadine: “Alles was in principe klaar. We wilden eigenlijk nog een bewateringssysteem aanleggen voor de planten, maar dat moest een jaar wachten. Nu mogen we weer! Vlak voor de zomervakantie legden we dus het bewateringssysteem aan. Bij thuiskomst van onze vakantie werden we begroet door een uitbundige bloemenzee: alle planten hadden het overleefd. Missie geslaagd!”

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3785 (1)

“We kopen weinig en maken veel zelf, ook ons bed. We vonden alle bedden zo saai en klein. Deze monumentale kamer met hoog plafond vraagt om een hoger bed. Die maakten we dus zelf, met bergruimte eronder.” Die hang naar functionaliteit zie je overal in het huis terug, met op maat gemaakte bergruimte, zelfgemaakte krukjes en verrijdbare plantenpotten bijvoorbeeld. Er zijn bijna geen ‘standaard’ meubels in het huis te vinden.

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3904 (1)

Als je voor de facade van het charmante herenhuis staat, zie je nergens dat het om hét cabriohuis gaat.

Een jaar in Tokyo

Rotterdam mag dan bekendstaan om zijn iconen, het stel is wel wat gewend. Ze woonden een jaar in Tokyo, één van de grootste steden ter wereld. Precies dat was ook de reden en misschien speelde de gedeelde liefde voor Aziatische vechtsporten ook mee. Bart: “We wilden graag nog eens in één van de grootste steden ter wereld wonen, dus dat deden we.” Nadine: “Het is een bizarre stad. In Tokyo zetten ze de meest funky gebouwen neer, maar als ik daar mijn raam opendeed keek ik tegen een blinde muur aan. Daar mag wel eens een schoonheidscommissie naar kijken, haha. In Nederland doen ze soms al moeilijk over een afwijkende kleur dakpannen.” 

Kleurrijk? Voor de verbouwing was het veel heftiger!

Nadine: “Veel mensen vinden ons huis erg uitgesproken qua kleur, maar voor de verbouwing was dat nog veel heftiger!” Volgens Bart is Nadine ‘de baas van de kleuren’, maar ze zitten daarin wel op één lijn. Op de tweede verdieping waren de glas-in-lood ramen bepalend voor het kleurenpalet.

Glitterbad

Na de verbouwing gaven ze een flink feest. Bart: “Tijdens zo’n intensieve verbouwing stopt je sociale leven, het was dus fijn om iedereen hier uit te nodigen. Mensen komen hier graag langs, vooral vriendinnen van mijn dochter.” Nadine: “Ze spelen hier vaak. Soms horen we dan een tijdje niets: dan zitten er drie meisjes in (het zelfgemaakte zilveren glitter) bad.”

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3887 (1)

De keukentafel maakten we van oude balken uit het pand

Bart en Nadine zijn waar mogelijk voor hergebruik van materialen. De keukentafel werd bijvoorbeeld gemaakt van de oude balken van het dak dat er eerst zat. Nadine: “We kozen bewust voor dezelfde hoogte als het aanrecht, zodat je de tafel ook als verlengde van het aanrechtblad kunt gebruiken.” Het aanrechtblad is op zijn beurt weer gemaakt van een oude kantoortafel.

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3864 (1)

Serviesverzameling

Niet alleen over het kleurpalet en functionele toepassingen heeft het stel uitgesproken ideeën, ook over gebruiksvoorwerpen is nagedacht. Voor hun servies hebben ze de regel dat het altijd blauw-wit moet zijn. Nadine: “Toen we in Japan woonden kochten we prachtig blauw-wit servies, toen besloten we dat we voortaan alleen nog maar serviesgoed in deze kleurstelling zouden kopen. Ongeacht de verschillen blijft het dan toch een geheel.” Inmiddels krijgen ze regelmatig nieuwe borden of kopjes cadeau, of ze kopen het zelf op rommelmarkten. “We geven er nooit veel aan uit, dat is ook een regel. Inmiddels hebben we een hele collectie en elk stuk heeft een verhaal.” 

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3903 (1)

Het driehoekige raam in de keuken lieten Bart en Nadine er speciaal inzetten omdat het een mooi zicht geeft op het Nationale Nederlanden gebouw erachter. Bart: “Dat uitzicht herinnert je er steeds aan dat je in de ‘grote stad’ woont.”

Vlak onder het dak

Het leven in de Cabriowoning speelt zich vooral vlak onder het dak af. Zodra het weer het toelaat zitten ze het liefst in de ‘tuin’, al dan niet overdekt. Het is de favoriete plek in huis. Op koude wintermiddagen en -avonden verkassen ze naar de zithoek aan de straatkant van het huis om een boek te lezen of goede documentaire te kijken, op de laptop. “We hebben sinds de verbouwing geen tv meer en missen ‘m totaal niet. Als we écht iets willen zien dan kijken we het terug.”

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3770 (1)

Geen saaie gang in de cabriowoning! Al bij de entree weet je dat je een bijzonder huis binnengaat. De stippen, die oplichten met blacklight, zijn ontworpen door studio VollaertsZwart, bekend van o.a. hun city dressing voor de Kunsthal.

Droomhuis of door?

Kijken ze al uit naar een nieuw project of is dit het droomhuis waar ze oud worden? Nadine is er snel uit: “Kijk nou?! Het is hier toch fantastisch?!” Bart hecht zich aan de buurt en nabijgelegen school. “Nu ik vader ben interesseren dat soort dingen me meer. Toen ik hier bijna twintig jaar geleden kwam was het totaal anders, met Perron Nul. De buurt was regelmatig negatief in het nieuws, dat is nu heel anders. Nu groeit mijn dochter hier fijn op en alleen al daarom wil ik hier blijven.”

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3805 (1)

In huis heeft Twila genoeg speelruimte. En ’s avonds klautert ze via een trapje haar op maat en hoogte gemaakte bed in.

Blijwonen-Bart-Harddravenstraat-LR-3811 (1)

Alles over zelfbouw in Rotterdam

Wil je meer weten over deze bijzondere woning of over zelfbouw in het algemeen? Op www.pakjeruimte.nl lees je alles over het hoe, wat en waar, advies, aanbod en de mensen die je voorgingen. Lees over de aanpak van bijvoorbeeld de verbouwing van een oud huis tot architectonisch hoogstandje, zoals in het geval van Bart en Nadine.

flyinggrasscarpet

HUNK-design

Ben je geïnteresseerd in eenzelfde cabrioconstructie? Neem dan contact op met HUNK-design, het bedrijf van Bart en Nadine. Samen met hun team werken ze aan kunstwerken voor publieke ruimtes en projecten voor het stedelijk leven. Dat kan de verbouwing van een pand zijn, maar ook een rondreizend stadspark. Het eindresultaat is in ieder geval nooit statisch: de interactie met het publiek staat centraal. Zo maakten ze de Flying Grass Carpet. “Samen met een vriend (Studio ID Eddy) wilden we iets toevoegen aan de stad. Met een biertje erbij bedachten we een rondreizend park. Een park dat zich steeds op een andere plek in de stad bevindt, of zelfs een Rotterdams park dat de wereld over reist.” Dat lukte. Het gedecoreerde grastapijt won prijzen (Dutch Design Award 2009), lag in verschillende wereldsteden en was tot medio oktober 2015 te zien in Rotterdam, voor de Laurenskerk.

STEM ZELF!

Welk woongebouw is volgens jou een terechte winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2015? Breng zelf je stem uit op één van de genomineerden, dat kan nog de hele maand november. Kijk hier binnen bij een aantal andere genomineerde woningen.